Artiklen indeholder reklamelinks

Når man får konstateret gigt, kan der let gå det helt store maskineri i gang, fordi gigt kan være mange ting. Termen gigt dækker nemlig over en række forskellige sygdomme, og når man ved det, giver det god mening, at der findes så mange behandlingsformer.

En af de mere overordnede måder at skelne gigtsygdomme på er ved at kigge på, om der er tale om slidgigt, eller om der er tale om en inflammatorisk gigtsygdom.

Netop inflammationen betyder meget for, hvordan man vil behandle gigtlidelsen. Forskellige præparater og produkter er godt til forskellige ting, og nogle ting skal man ikke have for meget af, hvis man kan komme til det.

Derfor er der stor fokus på, hvilken type medicin, man får som gigtpatient.

Slidgigt er ’mest simpel’

Det er naturligvis ikke let eller helt simpelt at behandle nogen former for gigt, men slidgigt er umiddelbart mere simpel at behandle. Her er ikke nogen betændelse på spil, og derfor kan man bekymre sig om andre ting.

Gigtforeningen skriver, at slidgigt typisk behandles med fysisk aktivitet og midler mod de smerter, der måtte følge med. En af måderne at tage noget af smerterne er med glucosamin, som hjælper med at hindre nedbrydningen af brusk i leddene.

Noget af grundtanken bag denne behandling er, at hvis man styrker musklerne omkring leddene, bliver de belastet mindre. Man skal altså gerne røre sig, selvom det kan føles som en dårlig ide.

Overvægt kan også have en betydning i forhold til risikoen for, at man får slidgigt, og derfor kan man også blive foreslået et vægttab, hvis man er overvægtig og bliver diagnosticeret med denne sygdom.

Behandl inflammationen, når den er der

Gigt behandles forskelligt

Når der så er tale om noget som leddegigt, som er en inflammatorisk gigtsygdom, er et af fokusområderne at få behandlet inflammationen. Der er nemlig en risiko for, at leddene kan få skader, hvis inflammationen får lov at stå ubehandlet.

En af måderne at behandle inflammationen er med antiinflammatoriske produkter, som der findes flere af på markedet. Præparater som Ibuprofen og andre såkaldte NSAID’er vil typisk blive brugt som smertestillende, når man har ondt, fordi de også har en inflammationsdæmpende egenskab.

Har man brug for noget stærkere, kan man komme ud for, at man skal have binyrebarkhormon, som dæmper betændelse. Det kan man enten tage som tabletter, eller det kan blive sprøjtet direkte ind i det ramte led.

Måske ikke rigtigt i første eller andet forsøg

Med mange gigtlidelser er der desværre det faktum, at der ikke findes en gylden måde at behandle sygdommen på. Lægerne og videnskaben har nogle bud, og man kan kigge på, hvad der ofte virker for andre, men nogle gigtlidelser er svære at få behandlet.

Derfor må man også forberede sig på, at man måske ikke får den optimale behandling i første omgang. Det er ikke fordi, behandlerne ikke ved, hvad de laver.

Det er simpelthen den måde, man bliver nødt til at gøre det på, fordi det er så svært at vide, hvilken type medicin, der virker på den pågældende sygdom.