Behandling af gigt
Gigt er en kronisk sygdom, som ikke kan kurreres, men kun behandles. Gigtbehandling kan gribes an på mange forskellige måder, men gennemgående er dog den smertestillende behandling, som i rigtig mange tilfælde er nødvendig i forskelligt omfang.
Ud over smertestillere findes der også anden behandling af gigtsygdomme. Afhængigt af den type gigt, man bliver diagnosticeret med, kan behandlingen ske med nogle typer medicin, der skal bremse sygdommens udvikling, i form af antiinflammatorisk medicin, som både kan virke over lang tid og med det samme.
Behandling med smertestillende medicin
Der findes særlige typer af smertestillende, som anvendes til gigtpatienter. En medicin, der forbindes med gigtbehandling er f.eks. glucosamin, som mange gigtsyge vil stifte bekendtskab med, når det kommer til behandling af gigtsmerter.
Almindelige smertestillere som Ipren bruges også, da Ipren også virker antiinflammatorisk og febernedsættende. Ipren er desuden et NSAID som mange gigtpatienter er afhængige af. Det virksomme stof i Ipren er ibumetin, som også findes i andre dagligdags smertestillere.
Fysioterapi, ergoterapi og lignende fysisk behandling
Ud over smertestillende behandling, der gør livet for gigtpatienter nemmere, er fysioterapi, ergoterapi og lignende behandlingsformer også en vigtig del af hverdagen. At træne kroppen med en fysio- eller ergoterapeut er en måde at sikre, at kroppen bliver trænet på en god og skånsom måde.
Som gigtpatient kan man nemlig ikke bare træne uhæmmet ligesom raske mennesker, der både kan løbe og dyrke holdsport uden problemer. For en gigtpatient er dette dog ikke muligt, da det vil medføre smerte og måske uhensigtsmæssig sygdomsudvikling.
Fysisk inaktivitet er dog heller ikke godt, og man må som gigtpatient ikke lade kroppen hensygne. Træning af kroppens muskulatur er en vigtig del af at holde sygdommen i skak, men balancen mellem styrkelse og overbelastning er meget hårdfin, og derfor er det for mange gigtpatienter vigtigt at træne på den rigtige måde i samspil med en fysio- eller ergoterapeut.
Alternativ behandling af gigt
I jagten på at få et bedre liv med gigt, forsøger mange patienter sig med alternativ behandling. Det kan være mere anerkendte behandlingsformer som akupunktur, kraniosakralmassage eller lignende, hvor fællestrækkene dog er, at dokumentationen for deres effekt, ikke er tilstrækkelig til at anerkende dem medicinsk.
Der findes dog også mange andre former for alternativ gigtbehandling, for det er ikke kun de fysiske behandlingsformer, der kan være alternativ, men også i forhold til lægemidler. Der findes mange forskellige kosttilskud og alternative mediciner, som nogen påstår har en positiv effekt på gigtpatienter.
Kost og motion som faktor
For gigtpatienter spiller desuden også kost og motion ind som en vigtig faktor. Ikke blot som behandling, men i høj grad også i forhold til forebyggelse. Musklerne i kroppen er nemlig med til at passe på alle leddene og motionerer man ikke tilstrækkeligt, svinder muskelmassen ind. Det medfører, at leddene er mere sårbare og dermed udsatte for slid og betændelsestilstande.
Man kender ikke de eksakte årsager til gigt, men man er ikke i tvivl om, at motion er en vigtig faktor, og at manglende motion i nogle tilfælde kan være den udløsende faktor. Da gigt desuden ofte er en meget smertefuld tilstand, fravælger mange gigtpatienter at dyrke motion, hvilket er en dårlig beslutning. Den er dog forståelig, da smerterne kan gøre det uudholdeligt at dyrke motion.
Der er dog ikke hold i myten om, at gigtpatienter ikke kan tåle at dyrke motion. Tilstanden forværres sjældent af motion, men kan derimod forværres uden. Dette er dog ikke gældende for alle gigtpatienter, og motion bør planlægges med ens læge.
Der findes desuden antiinflammatoriske fødevarer, som kan være gode at kende og bruge som gigtpatient. Gigt er jo en betændelsestilstand i kroppens led, og betændelse kan og betegnes som inflammation. Antiinflammatorisk kost kan derfor være med til at dæmpe inflammationen i leddene.