Artiklen indeholder reklamelinks
Forstoppelse er ikke en sjælden lidelse blandt den danske befolkning, og mange oplever fra tid til anden at få forstoppelse eller hård mave. Forstoppelse er en tilstand, hvor du kan have svært ved at komme af med afføringen, og hvor afføringen er hård og knoldet, hvilket både kan være generende og smertefuldt.
Alle personer kan rammes af tilstanden, men især personer med gigt oplever jævnligt at få forstoppelse. Har du en gigtsygdom kan du derfor være mere disponeret for at få forstoppelse – både på grund af din gigtsygdom, men også på grund af din medicinbehandling.
Herunder kan du læse meget mere om forstoppelse hos gigtramte personer, og hvad du kan gøre for at modvirke forstoppelsen.
Årsager til forstoppelse hos gigtpersoner
Grunden til at mange med gigt også får forstoppelse kan særligt skyldes, at mange med gigt ikke bevæger sig tilstrækkeligt. Gigt medfører ofte smerter i kroppen, stive og ømme led og træthed. På grund af disse symptomer er det ikke alle, der har overskud til at være fysisk aktive, og det kan i sidste ende medføre, at man får forstoppelse.
Nogle andre årsager til at du får forstoppelse kan være:
- Du får ikke tilstrækkeligt med væske
- Du får ikke nok fibre i kosten
- Du har smerter i kroppen, fx ryggen, der medfører nedsat bevægelighed
- Du holder dig, og går ikke på toilettet, selvom du har behov for det
- Du får bivirkninger af din gigtmedicin, der giver dig forstoppelse
Nogle gange kan årsagen til forstoppelse hos personer med gigt skyldes flere af ovenstående ting. Ofte er det en kombination af smerter i kroppen, det ikke at kunne gå på toilettet og bevæge sig tilstrækkeligt, der kan give forstoppelse.
5 gode råd mod forstoppelse
Forstoppelse er sjældent alvorligt. Men hvis du døjer med forstoppelse i forbindelse med din gigtsygdom, kan det være værd at afprøve nogle ting, der kan hjælpe med at holde forstoppelsen på afstand.
Drik rigeligt med væske hver dag
Det er vigtigt at få tilstrækkeligt nok med væske (helst vand), hvis du har problemer med forstoppelse eller hård mave. Drik gerne omkring 1,5 liter om dagen. Du kan eventuelt gøre det til en vane altid at have en flaske med vand ved din side, eller sørge for at drikke flere glas vand til din mad.
Gå på toilettet, når behovet opstår
Smerter i ryg eller ømme led kan gøre det besværligt at gå på toilettet, og være medvirkende til, at du måske ikke går på toilettet, når du skal. Det er dog en rigtig dårlig idé, da det kan give dig forstoppelse. Sørg derfor for at gå på toilettet, når du har brug for det, og lad være med at holde dig. Du kan eventuelt lave nogle faste tider for, hvornår du skal gå på toilettet – eksempelvis efter hvert måltid.
Spis kost med flere fibre
Hvis du døjer med forstoppelse, kan det være en god idé at tilføje nogle flere fibre til din kost. Særligt fibre fra grove kornprodukter kan hjælpe med forstoppelsen. Sørg gerne for at få en fiberrig kost til alle dagens måltider.
Vær mere fysisk aktiv
Prøv så vidt muligt at få mere fysisk aktivitet ind i din hverdag. Bevægelse er med til at øge din tarmaktivitet, og kan medvirke til, at afføringen kan glide nemmere igennem tarmen. Det kan derfor være en rigtig god idé at sørge for at bevæge sig og være fysisk aktiv hver dag.
Har du smerter, der begrænser dig i at være fysisk aktiv, kan du eventuelt nøjes med at gå en tur – det hjælper alt sammen.
Tag Movicol mod din forstoppelse
Hvis din forstoppelse er mere omfattende, eller du gerne vil have en hurtig lindring af din forstoppelse, kan du vælge at tage Movicol. Movicol er et håndkøbslægemiddel mod forstoppelse og hård mave, der virker afførende. Det fås både som pulver og som drikkeklar opløsning, der gør det nemmere at indtage, og du kan blive fri for din forstoppelse.